Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Εθελοντισμός και Δήμος

    Του Απόστολου Στεργιάδη

   Με αφορμή την εκστρατεία καθαρισμού του Αξιού την Κυριακή 29 Απριλίου στο Φράγμα της Έλλης στην Γέφυρα, θα ήθελα να αναφερθώ στον Εθελοντισμό και στα οφέλη που αποσκοπεί η Κοινωνία από τις αυθόρμητες και ανιδιοτελείς προσφορές του ανθρώπου για τις ανάγκες  των συνανθρώπων του και του περιβάλλοντος.
   Το προφίλ του Εθελοντή είναι άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες, με κοινωνική μόρφωση και ιδιαίτερες ικανότητες, τον ελεύθερο χρόνο του τον αφιερώνει σε δημόσιες, ανθρώπινες δράσεις που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, την προαγωγή του πολιτισμού και την συλλογική δράση της νέας γενιάς. Δραστηριοποιούνται συλλογικά σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε άτυπες Ομάδες Πολιτών με συγκεκριμένο στόχο, και σε Πολιτιστικούς Συλλόγους.
   Ο εθελοντισμός έτσι όπως αναδύεται, ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης, οριοθετεί τον τρίτο πυλώνα της οικονομίας παρέχοντας υλικά αγαθά και υπηρεσίες που αδυνατούν να προσφέρουν το κράτος και η ελεύθερη αγορά.
    - Παρόλα αυτά το εθελοντικό κίνημα αντιμετωπίζεται ακόμη με δυσπιστία και υποκρισία από πολλούς στην Ελλάδα.
    Σε ολόκληρη την Ευρώπη και στα προηγμένα κράτη (Αμερική, Ιαπωνία κ.α.) οι Εθελοντές αντιμετωπίζονται ως άτομα μορφωμένα, καλλιεργημένα και είναι σε μεγάλη υπόληψη στην κοινωνία.

   Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται όλο και περισσότερο η αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει κοινωνικά προβλήματα και η κρίση του Κοινωνικού Κράτους ολοένα και αυξάνεται. Η κάμψη της πολιτικής συμμετοχής δια μέσου των κομμάτων και η γενικότερη αμφισβήτηση της πολιτικής έχει ως συνέπια να είναι ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη των Εθελοντών στην λειτουργία του κράτους.
   Ολοένα και περισσότερες ΜΚΟ εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης δημιουργούνται με σημαντικό έργο στην πρόληψη πυρκαγιών αλλά και στην κατάσβεσή της.
   Ολοένα και περισσότερες ΜΚΟ εθελοντικές ομάδες καθαρισμού και εξωραϊσμού δημόσιων χώρων εμφανίζονται σε μεγάλες πόλεις (Πατρηνίστας στην Πάτρα, Θεσσαλονικίστας στην Θεσσαλονίκη, Ατενίστας κλπ.), συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην καθαριότητα της πόλης.
   Πολλές είναι οι Εθελοντικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που προσφέρουν θέσεις για εθελοντική εργασία το καλοκαίρι σε νέους προσφέροντας παράλληλα τροφή και στέγαση σε συνδυασμό τις διακοπές των νέων. (Σας παραθέτουμε λίστα εθελοντικών ΜΚΟ που προσφέρουν θέσεις για εθελοντική εργασία).
   Στα όρια του Δήμου μας υπάρχουν και δραστηριοποιούνται Εθελοντικές Οργανώσεις με σπουδαίο έργο στο ενεργητικό τους. Ο Δήμος θα πρέπει να συμβάλει ως ουσιαστικός αρωγός στις  προσπάθειες των εθελοντικών οργανώσεων αλλά και των μεμονωμένων εθελοντών που καλό θα είναι να δοθεί περισσότερη βοήθεια και πόροι από την Διοίκηση του Δήμου ώστε να δρουν σε αγαστή και μόνιμη συνεργασία με τον Δήμο. Μεγάλοι Δήμοι της χώρας μας έχουν θεσπίσει Αντιδημαρχίες Εθελοντισμού ώστε η συνεργασία με τους Εθελοντές να είναι πιο αποτελεσματική.
   Οι Οργανώσεις που δρουν στα όρια του Δήμου μας είναι:
α) «Σύλλογος Εθελοντών Διασωστών Πυροσβεστών» ΣΕΔΙΠ στα Κουφάλια. (Mε δράση στην δασοπροστασία και πυρόσβεση)
β) Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Κουφαλίων «Δρώμενο». (Μια αξιόλογη Θεατρική ομάδα με δράση Πολιτιστική) τηλ. 6989955696. 
γ) ΟμάδαΕθελοντών Διασωστών Χαλκηδόνας. (Μια νέα ομάδα διάσωση και εκμάθησης πρώτων βοηθειών σε πολίτες) τηλ. 6982570219.

δ) «Πολιτιστική Γέφυρα» (ΜΚΟ με δράση Πολιτιστική και προστασία περιβάλλοντος). Τηλ. 2310716195.


ε) Μέριμνα Αδέσποτων Ζώων - Stray Welfare, Koufalia Greece (Σύλλογος περίθαλψης και προστασίας αδέσποτων ζώων.) τηλ. 6974892030

 στ) Πολιτιστικοί Σύλλογοι που δρουν σε κάθε χωριό του Δήμου μας με στόχο Πολιτιστικό και διάσωση της παράδοσης.

   Οι ΜΚΟ που προσφέρουν θέση για Εθελοντική καλοκαιρινή εργασία σε συνδυασμό με διακοπές είναι:

http://www.anthropos.gr/programs.asp?Categ=A

 

Στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης του Εθελοντισμού με διακριτικό τίτλο «anthropos.gr» θα μπορείτε να βρείτε πλήθος προγραμμάτων και Εθελοντικών οργανώσεων (ΜΚΟ) με δράση στην χώρα μας αλλά και παγκόσμια.

 

Όλοι την Κυριακή 24.4.2012 στο Φράγμα του Αξιού στην γιορτή των Εθελοντών να βοηθήσουμε στον καθαρισμό του παρόχθιου δάσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου