Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Πολυχώρος Πολιτισμού


Του Απόστολου Στεργιάδη

Νέος Δήμος, Νέα διοίκηση στο Δήμο και ο πρώτος μήνας μόλις πέρασε με τις δυσκολίες της Διοικητικής διάρθρωσης του Δήμου μας.
Αναμφίβολα η πατρίδα μας διέρχεται από κρίσιμη οικονομική στενωπό.
Μέσα σ’ αυτή την οικονομική συγκυρία θα πρέπει να διαρθρωθεί ο Νέος Δήμος, να πάρει «σάρκα και οστά» ένα από τα σοβαρότερα και πιο άμεσα για την καθημερινότητα του πολίτη νομοσχέδιο. Το σχέδιο «Καλλικράτης».

Σύμφωνα με τον Νόμο «Καλλικράτη» η Δημοτική Κοινότητα Γέφυρας ονομάστηκε η "Ιστορική έδρα" του Δήμου και αυτό γιατί συντρέχουν σοβαροί Εθνικοί - Ιστορικοί λόγοι της επιλογής αυτής, που όλοι γνωρίζουμε.
Η Ιστορική έδρα του Δήμου μας θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Πολιτισμό. Ιστορική και Πολιτιστική έδρα, θα πρέπει να είναι ένα και το αυτό.
Τίποτα όμως δεν χαρίζεται με τα λόγια, τίποτα δεν προσφέρεται απλόχερα εάν δεν απαιτηθεί από τους πολίτες. Αν δεν υπάρχουν συντονισμένες προσπάθειες, όραμα, πρόγραμμα και σχέδιο από πολλούς και διαφορετικές αφετηρίες πολίτες ο τόπος μας θα παραμείνει στάσιμος για άλλα 12 χρόνια.

Αν πήρατε αυτό το εκπληκτικό ποσοστό του 60% περίπου στο δεύτερο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών (διπλάσιο του πρώτου γύρου) είναι γιατί οι πολίτες είχαν να επιλέξουν μεταξύ του παλιού και φθαρμένου και της Ελπίδας και του οράματος που αποπνέατε. Οι πολίτες περιμένουν πολλά από σας. Ξεκινήστε άμεσα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Να σας πάω λίγο παλιότερα το 2000 Μάρτιος στην Γέφυρα διοργανώνεται το 6ο Συνέδριο Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης, όπου ελλείψει καταλλήλων αιθουσών για την διοργάνωση του πρώτου Παμακεδονικού συνεδρίου με δεκάδες καλεσμένους Πολιτιστικούς φορείς, Βουλευτές, Νομάρχες, Υπουργούς, Μητροπολίτες, η διοργάνωση του Συνεδρίου γίνεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού σχολείου. Η αίθουσα αυτή μετέπειτα χωρίστηκε στη μέση και έγινε αίθουσα διδασκαλίας.
Από τότε ακολούθησαν πλήθος διαλέξεων, παρουσιάσεων βιβλίων, πολιτιστικών και ιστορικών θεμάτων σε αίθουσες όπως το υπόγειο του Πνευματικού κέντρου της Εκκλησίας μας.
    Στο 6ο Συνέδριο της ΕΠΦΝΘ ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας, η ονομασία «Πολιτιστική έδρα του Δήμου Αγίου Αθανασίου η Γέφυρα». Την πρόταση αυτή προσπαθήσαμε χωρίς αποτέλεσμα τότε να την περάσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ Δημ. Σύμβουλος ούτε ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Γέφυρας δεν προώθησε το ομόφωνο ψήφισμα του Συνεδρίου, ΕΣΤΩ να συζητηθεί.

Τα χρόνια όμως πέρασαν, η διοίκηση άλλαξε, οι ανάγκες διογκώνονται και η δημιουργία ενός «Πολυχώρου Πολιτισμού» είναι επιτακτική ανάγκη.

Ενός χώρου που θα μπορούν να φιλοξενηθούν:
• Ζωγραφικές, γλυπτικές, εικαστικές ή λαογραφικές εκθέσεις.
• Μια αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοπαρουσιάσεων, ομιλιών.
• Μια αίθουσα προβολής εναλλακτικού κινηματογράφου, βιντεοπροβολών.
• Μια σύγχρονη αίθουσα θεάτρου.
• Αίθουσες δημιουργίας, διδασκαλίας τέχνης (γλυπτική, ζωγραφική, κεραμική κ.α.)
• Αίθουσα μουσικής και ηχογράφησης.
• Εξωτερικό ανοικτό Θέατρο στα πρότυπα Αρχαίων Θεάτρων.
• Γραφεία συνεδριάσεων Πολιτιστικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Ενός πολυχώρου Σύγχρονου και Δημιουργικού. Ανταποκρινόμενου στις σύγχρονες πολυδιάστατες ανάγκες του Νεολαίου, του καλλιτέχνη, των Πολιτιστικών φορέων.
Δεν ζητούμε να κάνουμε κάτι το μοναδικό, το πρωτοποριακό, πάμε να δημιουργήσουμε κάτι που από χρόνια Δήμαρχοι έφτιαξαν στον τόπο τους, παραδείγματα σε Δήμους πολλά. Όρεξη, ορθός σχεδιασμός και «πολιτική βούληση», πάνω απ’ όλα.

Η διασύνδεση ενός «Πολυχώρου Πολιτισμού» με το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων και τον Οικισμό της Γέφυρας, θα δώσει τροχιά ανάπτυξης στην περιοχή όχι μόνο στη Γέφυρα, αλλά και σε όλο τον Δήμο. Θα δημιουργηθεί ένα καταφύγιο πολιτιστικής Δημιουργίας έξω και πέρα από κάθε λογική «Γιορτών Νεολαίας» του πάλαι ποτέ Δήμου Αγίου Αθανασίου.


Υ.Γ.: Για να προλάβω τους επίδοξους επικριτές μου για την οριοθέτηση του «Πολυχώρου Πολιτισμού», ας μη γίνει στην Ιστορική - Πολιτιστική έδρα του Δήμου μας, τη Γέφυρα … Είναι αναγκαίο να γίνει στο Δήμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου