Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Δυσλειτουργία και δυστοκία


Του Απόστολου Στεργιάδη

   Μεγάλη πολιτική αναταραχή, την εβδομάδα που πέρασε στον δήμο Χαλκηδόνος, διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και σας αποτέλεσμα η "αποπομπή" του Αντιδήμαρχου Τεχνικών έργων και Δημ. Ενότητας Αγίου Αθανασίου κ. Μπίκο Γιάννη, από τον Δήμαρχο κ. Δαϊκούδη.

      Κερδισμένοι και Χαμένοι.
   Σε αυτή την πολιτική αναταραχή υπάρχουν "χαμένοι" και "κερδισμένοι", σε όλες τις μάχες (ακόμα και στις πολιτικές) υπάρχουν και απώλειες. Ο "χαμένος" -για την ώρα τουλάχιστον, γιατί μπορεί να γυρίσει και υπέρ του- είναι ο Γιάννης Μπίκος που έχασε την Αντιδημαρχία, την μετάβασή του στην Δημαρχία, σύμφωνα με την προεκλογική συμφωνία με τον νυν Δήμαρχο. Είναι χαμένος πολιτικά γιατί έχασε την καθημερινή πρόσβασή του με τους πολίτες, και την δυνατότητα του να συνδιαλέγεται με τους πολίτες και τους φορείς.
   Ο Δήμαρχος από την άλλη φαίνεται πρόσκαιρα "κερδισμένος" από την κίνησή του, ισχυροποιώντας την θέση του ως παντοδύναμος Δήμαρχος που δεν διστάζει να "καρατομήσει" ακόμα και τον Νο 2 του πολιτικού του σχήματος και μελλοντικό Δήμαρχο (εν αναμονή) και να προβληματίσει παράλληλα και πολλούς ακόμα από την ομάδα Μπίκου. Ως γνωστόν 14-16 Δημοτικοί Σύμβουλοι -οι μισοί της διοικούσας παράταξης- τάσσονται στο πλευρό του Μπίκου και αυτό σίγουρα προβληματίζει τον Δήμαρχο.
   Κερδισμένοι είναι και οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Αγ. Αθανασίου, Γέφυρας και Μεσημβρίας μιας και οι σχέσεις τους με τον Τοπικό Αντιδήμαρχο δεν ήταν και οι καλλίτερες.
   Κερδισμένη είναι η αντιπολίτευση και ειδικότερα ο κ. Αραμπατζής που "το σκέφτεται" πολιτικά, και μάλλον αναθεωρεί την απόφασή του να κατέβει για βουλευτής, μιας και η κεντροδεξιά παράταξη θα βγει λαβωμένη από αυτή την σύγκρουση και του ανοίγεται ο δρόμος για υποψήφιος δήμαρχος με περισσότερες ελπίδες.
   Μεγάλος Χαμένος όμως από αυτή τη σύγκρουση είναι οι πολίτες του πρώην δήμου Αγ. Αθανασίου και όλου του Δήμου Χαλκηδόνος γενικότερα. Με αυτά τα γεγονότα εδώ και 3 βδομάδες ΔΕΝ λειτουργεί τίποτα στον Δήμο, η αντιδημαρχία Τεχνικών έργων για αρκετό διάστημα ακόμα θα είναι ανενεργή και πολλές εκκρεμότητες συνεχίζουν να ταλανίζουν τον Δήμο μας, ενώ Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος "παλεύουν" για την "καρέκλα"!

      Αντικαταστάτης.
   Και ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης της αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων και Αγ. Αθανασίου;
  • Σενάριο 1ο: Για πολλούς (και για μένα) ο πιο κατάλληλος για αυτή τη θέση είναι ο κ. Α. Νικόπουλος (πρώην Δήμαρχος Χαλκηδόνας), Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα και γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης, με Τοπικό Αντιδήμαρχο Αγ. Αθανασίου τον κ. Βλαδήμηρο Μωυσίδη. Σενάριο με πιο πολλές πιθανότητες αν και ο κ. Νικόπουλος δηλώνει επανειλημμένα πως δεν του ενδιαφέρει η θέση του Αντιδημάρχου Τεχ. Έργων, (μετά την αποχώρηση Μπίκου, μπορεί να αναθεωρήσει).
  • Σενάριο 2ο: Ο Δήμαρχος να ορίσει Αντιδήμαρχο την κα. Αικατερίνη Κοκκίνου, δεύτερη σε ψήφους της παράταξής με 578 σταυρούς πίσω από τον Μπίκο. (απίθανο σενάριο θα έλεγα).
  • Σενάριο 3ο: Να κρατήσει την αντιδημαρχία Τεχ. Έργων ο ίδιος ο Δήμαρχος. (Ίσως το καταστροφικότερο σενάριο).

      Δυσλειτουργία και δυστοκία.
   Έκφραση δανεισμένη από την επιστολή Μπίκου προς τον Δήμαρχο και την παράταξή του, έκφραση που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στο έπακρο.
Δέκα μήνες κοντεύει να κλείσει η σημερινή διοίκηση και αυτά που έπρεπε να γίνουν στον Δήμο μας είναι απείρως περισσότερα από τα έργα της Διοίκησης.
Οι σχέσεις συνεργασίας στην Δημοτική ομάδα της διοίκησης είναι στο ναδίρ, με τους μισούς Δημ. Συμβούλους να μη μιλούν με τους άλλους μισούς, και οι μισοί και παραπάνω Δημοτικοί Σύμβουλοι να μην έχουν ανοίξει το στόμα τους στο Δημοτικό Συμβούλιο να ακούσουμε την άποψή τους, λες και δεν έχουν άποψη, ή ντρέπονται να την πουν, ή τους Απαγορεύεται.
Ποιο από τα 3 ισχύει;;; 
Το γεγονός όμως είναι ότι, όποιο από τα τρία και να ισχύει ο μοναδικός χαμένος είναι οι Πολίτες του Δήμου, που με άλλες προοπτικές και ελπίδες τους εξέλεξε να τον εκπροσωπήσουν στον Δήμο.

   Για το τι έγινε και τι δεν έγινε στο Δήμο μας θα ήθελα να αναφερθώ σε μετέπειτα ανάρτησή μου, εκεί που θα ήθελα να επικεντρωθώ είναι στον συγκεντρωτισμό των λειτουργιών του Δημάρχου, την άρνησή του μα ορίσει:
  • Γενικό Γραμματέα στον Δήμο σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Υπαλλήλων ΟΤΑ (άρθρο 161 Ν.3584/2007).
  • Να εκλέξει Συνήγορο του Δημότη και της Επιχείρησης.
  • Να ορίσει την "Επιτροπή Διαβούλευσης".
  • Να προσλάβει ικανούς Ειδικούς Συμβούλους, επιστημονικούς συνεργάτες που θα τον βοηθήσουν στο έργο του.
      Και στραβός είναι ο γιαλός ... και στραβά αρμενίζουμε.
   Στραβός είναι ο γιαλός Δήμαρχε ;;; Ή στραβά αρμενίζουμε;;;
Μήπως η προσπάθεια που καταβάλλεται να τραβήξετε το άρμα των προβλημάτων του Δήμου που συνεχώς διογκώνονται δεν είναι η πρέπουσα;;;
Η ανεργία στον Δήμο μας διογκώνεται συνεχώς, σε ένα Δήμο με βιομηχανίες, βιοτεχνίες και πλούσια επιχειρηματική δράση, δεν έχετε κάνει ακόμα καταγραφή των δυνατοτήτων απορρόφησης της απασχόλησης από τις ντόπιες επιχειρήσεις και καταγραφή των ανέργων δημοτών μας.
Τρέξτε να προλάβετε τον χαμένο χρόνο των 10 μηνών που μας πήγε ακόμα πιο πίσω τον Δήμο μας.
Βγείτε στην κοινωνία και καταγράψτε τα "πραγματικά" προβλήματα του τόπου μας και δώστε λύσεις.


   Το ποιος θα είναι Δήμαρχος (Δαϊκούδης ή Μπίκος) τα επόμενα δύο χρόνια ποσώς ενδιαφέρει τους πολίτες, έργο που υποσχεθήκατε θέλουν να δουν.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Σύσταση Επιτροπής Εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ
Δήμαρχο Χαλκηδόνος
κο. Δαϊκούδη Παναγιώτη                             Γέφυρα  26-09-2011

Κοινοποίηση:
Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Αγ. Αθανασίου κο Μπίκο Ιωάννη,
Πρόεδρο ΔΗ.Κ.Ε.Χ κο. Πατσίδη Πασχάλη,
Πρόεδρο Δ.Κ. Γέφυρας κο. Ευσταθιάδη Χρήστο,
Πρόεδρο Δ. Σ. Χαλκηδόνας κο. Πλαγάκο Κων/νο,
Τοπικός Τύπος

Θέμα: «Σύσταση Επιτροπής Εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης»

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
          Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να σας θυμίσω την υπόσχεσή σας, την υποχρέωσή σας απέναντι στους δημότες της Γέφυρας και του Δήμου γενικότερα, καθώς και να σας επισυνάψω μέρος των προτάσεών μου για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα που ως γνωστόν μέρος των διαπραγματεύσεως της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από την παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία έγινε στην Γέφυρα, εξού και ο χαρακτηρισμός της ως Ιστορική Έδρα του δήμου Χαλκηδόνος.

Θα ήθελα να σας θυμίσω τα εξής:
α) Στη πανήγυρη της Γέφυρας την Κυριακή του Θωμά στις 1 Μαΐου 2011 ανακοινώσατε την σύσταση Επιτροπής Εορτασμού για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά δημόσια, αφού είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με εσάς, τον Αντιδήμαρχο δημοτικής ενότητας Αγ. Αθανασίου κο Μπίκο Ιωάννη, τον Πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας Γέφυρας κο. Ευσταθιάδη Χρήστο, τον Πρόεδρο Ν.Π.Δ.Δ. κο Χούλια Κωνσταντίνο και την Αντιπρόεδρο της Κοινωφελούς επιχείρησης για θέματα Πολιτισμού κυρία Γιαλοψού - Ψιλιτέλη Βικτωρία.
β) Σε ειδική συνεδρίαση Τοπικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την σύσταση επιτροπής Εορτασμού για τα 100 χρόνια την Τρίτη 31 Μάιου με παρευρισκόμενους εσάς, τον Πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας Γέφυρας κο. Ευσταθιάδη Χρήστο και όλο το Τοπικό Συμβούλιο, Αντιδήμαρχο δημοτικής ενότητας Αγ. Αθανασίου κο Μπίκο Ιωάννη, τον Πρόεδρο Ν.Π.Δ.Δ. κο Χούλια Κωνσταντίνο, τον πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο της Κοινωφελούς επιχείρησης για θέματα Πολιτισμού κύριο Πατσίδη Πασχάλη και την κυρία Γιαλοψού - Ψιλιτέλη Βικτωρία, Δημοτικούς Συμβούλους με καταγωγή από την Γέφυρα, προέδρους και συμβούλια Πολιτιστικών Φορέων της Γέφυρας καθώς και πλήθος ανθρώπων των Γραμμάτων και Τεχνών με καταγωγή την Γέφυρα όπως ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης που η καταγωγή του είναι η Γέφυρα. Εκεί δεσμευτήκατε να ορίσετε την Επιτροπή Εορτασμού των 100 χρόνων έως την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011.
γ) Στο Φεστιβάλ παραδοσιακών Χορών και Μουσικής στη 1 Σεπτεμβρίου για άλλη μία φορά εξαγγείλατε την δημιουργία Επιτροπής για τον Εορτασμό των 100 χρόνων.

Κύριε Δήμαρχε, Όπως είναι αυτονόητο, μια τέτοια επέτειος θα πρέπει να αποτελέσει επίκεντρο Τοπικού και Πανελλήνιου ενδιαφέροντος, αντάξιο της μακρόχρονης και λαμπρής ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα αλλά και της προοπτικής της στο χρόνο και στο χώρο.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάληψη  σημαντικών πρωτοβουλιών και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων αντίστοιχου ενδιαφέροντος και με βασικά στοιχεία την εξωστρέφεια, την πρωτοτυπία και την ενεργοποίηση όλων των πολιτών, όλων των Φορέων και όλων των ανθρώπων του Πολιτισμού, όχι μόνο της Γέφυρας, αλλά όλου του Δήμου μας.
Θα πρέπει ένα τέτοιο γεγονός να το διαχειριστείτε ως «γεγονός του αιώνα» για τον Δήμο μας, μια ευκαιρία πανελλήνια προβολή του Δήμου μας. Ο καιρός όμως περνάει εις βάρος μια επιτυχημένης διοργάνωσης, σας ενημερώνω πως για μια συναυλία π.χ. διεθνούς απήχησης, θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα με δύο χρόνια πριν.
Η επέτειος αυτή θα μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και προοπτική τουριστικής προβολής όλου του Δήμου.
Αν θέλουμε Κύριε Δήμαρχε να έχουμε λαμπρό εορτασμό που θα αντανακλάσει στην πανελλήνιο θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνουν το ταχύτερο τα εξής:
i)             Απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και έγκριση κατ’ αρχήν λαμπρούς εορτασμούς καθ’ όλη την διάρκεια του 2012 με τίτλο: «Γέφυρα 2012».
ii)           Απόφαση Δημιουργίας «Επιτροπής Εορτασμού των 100 χρόνων», ενός ολιγομελούς ευέλικτου συντονιστικού οργάνου, και ενός ευρύτερου οργάνου απαρτιζόμενο από προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών, Πολιτιστικούς φορείς, φορείς του Δήμου.
iii)          Ένταξη στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2012 οικονομικούς πόρους ικανούς να ανταπεξέλθουν στις εκδηλώσεις για όλο το 2012.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν τον “εναγκαλισμό” από μέρους σας, την πεποίθηση πρώτα από σας πως η επέτειος αυτή θα καταφέρει να κάνει γνωστό το Δήμο μας στο πανελλήνιο και το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων πόλο Ιστορικής διαδρομής για την Ελλάδα και όλα τα Βαλκάνια.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να καταθέσω τις απόψεις μου, και μέρος των προτάσεών μου, για δράσεις και εκδηλώσεις που θα τονίσουν τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων της απελευθέρωσης:
  • Άμεση συγκρότηση της Επιτροπής Εορτασμού των 100 χρόνων, καθώς και του ολιγομελούς Συντονιστικού Οργάνου, υπό την προεδρία σας.
  • Συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συντονισμός δράσεων για τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων.
  • Ανακαίνιση ενός κτιρίου από τα πέριξ κτίρια του Μουσείου και δημιουργία Μουσείου «Ανταλλαγέντων Προσφύγων με την Συνθήκη της Λοζάνης». Το 90 -95% του πληθυσμού του Δήμου μας είναι 2ης και 3ης γενιάς πρόσφυγες από Ανατολική Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Ανατολική Ρωμυλία, Μικρά Ασία, Σμύρνη, Πόντο και Καππαδοκία. Οι μνήμες των παππούδων μας προσφύγων είναι νωπές ακόμα, στοιχεία του ξεριζωμού και του πόνου που βίωσαν οι παππούδες μας ακόμα υπάρχουν, ένας καλός συντονισμός από εθελοντικές οργανώσεις και Πολιτιστικούς Συλλόγους στα χωριά μας και η ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς σημαντικά κόστη.
  • Συντονισμός όλων των Πολιτιστικών Φορέων του Δήμου μας τις πολιτιστικές τους δράσεις να τις εντάσσουν σε ένα γενικότερο σχεδιασμό εορτασμού της Επετείου των 100 χρόνων.
  • Έκδοση βιβλίου από τον Δήμο με αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα της παράδοσης της Θεσσαλονίκης και τις διαπραγματεύσεις που διαδραματίστηκαν στο Τόψιν.
  • Έκθεση φωτογραφίας από τους μαθητές των σχολείων 2βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας με θέμα «Γέφυρα 2012».
  • Συνεργασία με τις Πρεσβείες Βαλκανικών κρατών που ενεπλέχθησαν στους Βαλκανικούς πολέμους, της Σερβίας, Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Τουρκίας, έτσι ώστε να δώσουμε χαρακτήρα συμφιλίωσης στην Επέτειο.
  • Συνεργασία για συντονισμό των Επετειακών εκδηλώσεων με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης και τον Στρατό.
  • Προγραμματισμό μιας μεγάλης μουσικής συναυλίας με καλλιτέχνη διεθνούς καριέρας (Μάριος Φραγκούλης,  Goran Bregovic κλπ).
  • Προγραμματισμό Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής με μουσικές μπάντες από όλα τα Βαλκάνια.
  • Φεστιβάλ Θεάτρου.
  • Αποκορύφωση των εκδηλώσεων «Γέφυρα 2012» στις 26 Οκτωβρίου 2012 με τον Ιστορικό εορτασμό της απελευθέρωσης.

Όλα αυτά όμως κύριε Δήμαρχε απαιτούν την πολιτική βούληση από μέρους σας και την άμεση δημιουργία της Επιτροπής Εορτασμού των 100 χρόνων.
Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, οι φορείς όπως Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφέρειες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, Γεν. Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης και Στρατός ήδη ετοιμάζουν Επιτροπές Εορτασμού γιατί θεωρούν την γιορτή αυτή «Ευκαιρία Αιώνα» για την προβολή τους και την ανάδειξή τους ως τουριστικό προορισμό.

Εύχομαι και ελπίζω η επιστολή μου αυτή να βρει ανταπόκριση και να δούμε ένα εορτασμό αντάξιο της Ιστορίας της Γέφυρας και του Δήμου μας γενικότερα!


Με εκτίμηση

Στεργιάδης Απόστολος

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Συμπαραστάτης του Δημότη και της επιχείρησης

          Του Απόστολου Στεργιάδη
   Όπως ενημερωθήκαμε με νέα εγκύκλιο από το Υπουργείο Εσωτερικών ανοίγει ξανά το θέμα της εκλογής του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης», ένας θεσμός που θα αποτελέσει μεγάλη τομή αλλαγής στον τρόπο διοίκησης του Δήμου και των Περιφερειών.
   Μετά τα τραγελαφικά που συνέβησαν στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εκλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» στον Δήμο μας, κατεβάζοντας στην εκλογική διαδικασία 11-12 υποψήφιους και διαμοιράζοντας τους ψήφους της διοικούσας παράταξης και χωρίς να προσπαθήσουν να βρουν συναινετική λύση στο πρόσωπο του Συμπαραστάτη, θα έχουμε και πάλι τα ίδια απογοητευτικά αποτελέσματα με τα προηγούμενα αν δεν επιλεγεί συναινετική λύση.
   Η διοίκηση του Δήμου έχοντας να ξεπληρώσει «διαμαρτυρημένα γραμμάτια» προς πολίτες που βοήθησαν κατά την προεκλογική περίοδο, τους πλασάρει στην εκλογή του Συμπαραστάτη ώστε να βγει από την προεκλογική υποχρέωση.
   Η ουσία και το βασικό νόημα του νέου αυτού θεσμού είναι πολύ χρήσιμος για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, που μπορεί να αποτελέσει εργαλείο χρήσιμο στην Διοίκηση και στους δημότες.
   Στην δύσκολη αυτή συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας απαιτούνται λύσεις συναινετικές σε προγράμματα, σε θέσεις και σε πρόσωπα ώστε να διασφαλίζεται το «περί δικαίω αίσθημα», την διαφάνεια και σιγουριά στον Δημότη ότι ο Άνθρωπος που θα εκλεγεί στη θέση αυτή θα τον υπηρετήσει πιστά και θα είναι ο Συμπαραστάτης του και ΟΧΙ ο συμπαραστάτης του Δημάρχου!

Άλλωστε για αυτό ονομάζεται συμπαραστάτης του Δημότη και όχι του Δημάρχου ούτε της δημοτικής αρχής.

   Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης έχει ως αποστολή:
  •  Την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.
  • Τη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών.
  • Τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων.
  • Την αποσυμφόρηση του Δημάρχου και άλλων αιρετών οργάνων του Δήμου από την συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.
   Η επιλογή του Συμπαραστάτη δεν θα πρέπει να γίνεται με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, προεκλογικές συμφωνίες, υποχρεώσεις «Ημετέρων» και διάφορες τέτοιες Αδιαφανείς διαδικασίες.
   Δείξτε την πρέπουσα προσοχή, σκύψτε σε συναινετικές λύσεις να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό για τον τόπο.
   Η ψηφοφορία που διενεργείται στο δημοτικό συμβούλιο είναι μυστική, ώστε να διασφαλιστεί η βούληση των εκλεκτόρων απέναντι στις υποψηφιότητες για τη θέση του Συμπαραστάτη.
   Ο νόμος «Καλλικράτης» διασφαλίζει από μόνος του και αποτρέπει τα φαινόμενα εκλογής «αρεστών» προσώπων με την μυστική ψηφοφορία των εκλεκτόρων, ώστε η εκλογή του να μην γίνει βάση «κομματικής ή παραταξιακής πειθαρχίας», αλλά βάση ικανότητας, εμπειρίας και δικαιοσύνης του Συμπαραστάτη.
“Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη απαιτεί συναινετικές διαδικασίες και το πρόσωπο που καλείται να πληρώσει την θέση αυτή πρέπει να εξασφαλίζει κριτήρια πλατιάς συναίνεσης. Για το λόγο η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα πρέπει να επιλέξουν το καταλληλότερο, για το θεσμό, πρόσωπο, με κριτήρια που θα αποφασιστούν μετά από μια πλατιά και ανοικτή διαβούλευση με τους Δημότες”.
   Τα παραπάνω, αποτελούν το μόνο εχέγγυο για την αμερόληπτη και, επί της ουσίας, επιτυχημένη λειτουργία του θεσμού και η επιλογή του προσώπου απαιτεί συμμετοχή και συνυπευθυνότητα.
   Σεβόμενοι το πνεύμα του νόμου ο οποίος απαιτεί Συμπαραστάτη ανεξάρτητο, δίκαιο, αμερόληπτο και αποστασιοποιημένο "κριτή", που θα αποφασίζει με βάση τα συμφέροντα του Δημότη και όχι της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.
   Η Δημοτική αρχή πρέπει να επιμείνει στην προσπάθεια της αναζήτησης του προσώπου που θα διασφαλίζει όλα τα παραπάνω και θα βασίζεται σε μια ευρεία αποδοχή και συναίνεση.



Απόστολος Στεργιάδης


Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Πολυχώρος Πολιτισμού


Του Απόστολου Στεργιάδη

Νέος Δήμος, Νέα διοίκηση στο Δήμο και ο πρώτος μήνας μόλις πέρασε με τις δυσκολίες της Διοικητικής διάρθρωσης του Δήμου μας.
Αναμφίβολα η πατρίδα μας διέρχεται από κρίσιμη οικονομική στενωπό.
Μέσα σ’ αυτή την οικονομική συγκυρία θα πρέπει να διαρθρωθεί ο Νέος Δήμος, να πάρει «σάρκα και οστά» ένα από τα σοβαρότερα και πιο άμεσα για την καθημερινότητα του πολίτη νομοσχέδιο. Το σχέδιο «Καλλικράτης».

Σύμφωνα με τον Νόμο «Καλλικράτη» η Δημοτική Κοινότητα Γέφυρας ονομάστηκε η "Ιστορική έδρα" του Δήμου και αυτό γιατί συντρέχουν σοβαροί Εθνικοί - Ιστορικοί λόγοι της επιλογής αυτής, που όλοι γνωρίζουμε.
Η Ιστορική έδρα του Δήμου μας θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Πολιτισμό. Ιστορική και Πολιτιστική έδρα, θα πρέπει να είναι ένα και το αυτό.
Τίποτα όμως δεν χαρίζεται με τα λόγια, τίποτα δεν προσφέρεται απλόχερα εάν δεν απαιτηθεί από τους πολίτες. Αν δεν υπάρχουν συντονισμένες προσπάθειες, όραμα, πρόγραμμα και σχέδιο από πολλούς και διαφορετικές αφετηρίες πολίτες ο τόπος μας θα παραμείνει στάσιμος για άλλα 12 χρόνια.

Αν πήρατε αυτό το εκπληκτικό ποσοστό του 60% περίπου στο δεύτερο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών (διπλάσιο του πρώτου γύρου) είναι γιατί οι πολίτες είχαν να επιλέξουν μεταξύ του παλιού και φθαρμένου και της Ελπίδας και του οράματος που αποπνέατε. Οι πολίτες περιμένουν πολλά από σας. Ξεκινήστε άμεσα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Να σας πάω λίγο παλιότερα το 2000 Μάρτιος στην Γέφυρα διοργανώνεται το 6ο Συνέδριο Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης, όπου ελλείψει καταλλήλων αιθουσών για την διοργάνωση του πρώτου Παμακεδονικού συνεδρίου με δεκάδες καλεσμένους Πολιτιστικούς φορείς, Βουλευτές, Νομάρχες, Υπουργούς, Μητροπολίτες, η διοργάνωση του Συνεδρίου γίνεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού σχολείου. Η αίθουσα αυτή μετέπειτα χωρίστηκε στη μέση και έγινε αίθουσα διδασκαλίας.
Από τότε ακολούθησαν πλήθος διαλέξεων, παρουσιάσεων βιβλίων, πολιτιστικών και ιστορικών θεμάτων σε αίθουσες όπως το υπόγειο του Πνευματικού κέντρου της Εκκλησίας μας.
    Στο 6ο Συνέδριο της ΕΠΦΝΘ ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας, η ονομασία «Πολιτιστική έδρα του Δήμου Αγίου Αθανασίου η Γέφυρα». Την πρόταση αυτή προσπαθήσαμε χωρίς αποτέλεσμα τότε να την περάσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ Δημ. Σύμβουλος ούτε ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Γέφυρας δεν προώθησε το ομόφωνο ψήφισμα του Συνεδρίου, ΕΣΤΩ να συζητηθεί.

Τα χρόνια όμως πέρασαν, η διοίκηση άλλαξε, οι ανάγκες διογκώνονται και η δημιουργία ενός «Πολυχώρου Πολιτισμού» είναι επιτακτική ανάγκη.

Ενός χώρου που θα μπορούν να φιλοξενηθούν:
• Ζωγραφικές, γλυπτικές, εικαστικές ή λαογραφικές εκθέσεις.
• Μια αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοπαρουσιάσεων, ομιλιών.
• Μια αίθουσα προβολής εναλλακτικού κινηματογράφου, βιντεοπροβολών.
• Μια σύγχρονη αίθουσα θεάτρου.
• Αίθουσες δημιουργίας, διδασκαλίας τέχνης (γλυπτική, ζωγραφική, κεραμική κ.α.)
• Αίθουσα μουσικής και ηχογράφησης.
• Εξωτερικό ανοικτό Θέατρο στα πρότυπα Αρχαίων Θεάτρων.
• Γραφεία συνεδριάσεων Πολιτιστικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Ενός πολυχώρου Σύγχρονου και Δημιουργικού. Ανταποκρινόμενου στις σύγχρονες πολυδιάστατες ανάγκες του Νεολαίου, του καλλιτέχνη, των Πολιτιστικών φορέων.
Δεν ζητούμε να κάνουμε κάτι το μοναδικό, το πρωτοποριακό, πάμε να δημιουργήσουμε κάτι που από χρόνια Δήμαρχοι έφτιαξαν στον τόπο τους, παραδείγματα σε Δήμους πολλά. Όρεξη, ορθός σχεδιασμός και «πολιτική βούληση», πάνω απ’ όλα.

Η διασύνδεση ενός «Πολυχώρου Πολιτισμού» με το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων και τον Οικισμό της Γέφυρας, θα δώσει τροχιά ανάπτυξης στην περιοχή όχι μόνο στη Γέφυρα, αλλά και σε όλο τον Δήμο. Θα δημιουργηθεί ένα καταφύγιο πολιτιστικής Δημιουργίας έξω και πέρα από κάθε λογική «Γιορτών Νεολαίας» του πάλαι ποτέ Δήμου Αγίου Αθανασίου.


Υ.Γ.: Για να προλάβω τους επίδοξους επικριτές μου για την οριοθέτηση του «Πολυχώρου Πολιτισμού», ας μη γίνει στην Ιστορική - Πολιτιστική έδρα του Δήμου μας, τη Γέφυρα … Είναι αναγκαίο να γίνει στο Δήμο μας.