Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ


Έχοντας πολύχρονη δράση στον τομέα του πολιτισμού με συμμετοχές σε Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στην Ένωση Πολιτιστικών Φορέων του νομού Θεσσαλονίκης θέλησα να γράψω μερικές σκέψεις μου για τον πολιτισμό στον Δήμο μας.
Στα χωριά του Δήμου μας δρουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι που ιδρύθηκαν οι περισσότεροι τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές του '80, όπου τα καταστατικά των περισσοτέρων να μην έχουν τροποποιηθεί από την ίδρυσή τους που είναι φτιαγμένα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες τριών και πλέων δεκαετιών. Οι περισσότεροι Σύλλογοι έχουν μείνει με την δράση, ενός παραδοσιακού χορευτικού συγκροτήματος, την διάδοση της παράδοσης και της λαογραφίας του τόπου καταγωγής των, μιας και οι περισσότεροι δημότες είναι προσφυγικής καταγωγής. Κατά την άποψή μου οι Σύλλογοι θα πρέπει να ασχοληθούν και με άλλες μορφές πολιτισμού, όπου δειλά βήματα γίνονται στο θέατρο την μουσική κ.α.
Οι διοικήσεις του Δήμου και των Κοινοτήτων στις δεκαετίες που πέρασαν με την λειτουργία των Πολιτιστικών Συλλόγων, επαναπαύτηκαν και ατόνησαν την δράση τους στον Πολιτισμό, αφήνοντας το έργο του Πολιτισμού στους Πολιτιστικούς Συλλόγους. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει φυσικά ο Δήμος να επισκιάσει (καπελώσει) το έργο των Πολιτιστικών Συλλόγων, που είναι τα μοναδικά υγιεί κύτταρα, που μαζί με τα Τοπικά Συμβούλια μας ενώνουν σαν τοπικές κοινότητες πολιτών.Ο Δήμος πρέπει να είναι αρωγός στο έργο των Π.Σ. και να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια πέραν των 1.500€ το χρόνο που γίνεται έως σήμερα. Να σημειώσουμε εδώ πως τα λεφτά αυτά δεν τα παίρνουν όλοι οι Π.Σ. και φορείς γενικότερα που παράγουν πολιτιστικό έργο τον Δήμο μας, μα γίνετε επιλεκτικά, σε άλλους καθόλου και σε άλλους περισσότερα, όπου το μόνο κριτήριο είναι η πρόσβαση στον Δήμαρχο ή κάποιο Δημοτικό Σύμβουλο της Διοίκησης του Δήμου.
Η δημιουργία ή η ενοικίαση κτιριακών υποδομών, καθώς και η συντήρηση των υπαρχόντων κτιρίων, θα πρέπει να είναι από τις κυρίαρχες υποχρεώσεις της Δημοτικής αρχής, όπως υποχρέωσή της είναι η συντήρηση και η δαπάνη λειτουργίας των σχολείων, γιατί Πολιτισμός είναι παιδεία και ως παιδεία πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Απ' ότι γνωρίζω τα τελευταία χρόνια στον Δήμο μας θεσμοθετήθηκε η Υπηρεσία πολιτισμού, αθλητισμού & κοινωνικής πολιτικής
του Δήμου Αγ. Αθανασίου και η δράση της ... ΚΑΜΙΑ ... Γνωρίζει κανείς την ύπαρξή της ;;; Ναι, θα μου πουν κάποιοι, επιμελήται την “Γιορτή Νεολαίας” κάθε Σεπτέμβριο στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου, με καλεσμένους καλλιτέχνες μεγάλης εμβέλειας όπως πέρσι τον Τσαλίκη και φέτος την Γλυκερία, που σίγουρα η φιέστα αυτή δεν στοίχισε λιγότερο από 30-40.000 €, ένα τεράστιο ποσό κατά την άποψή μου για την “κατανάλωση” και όχι “παραγωγή” πολιτισμού στον Δήμο μας, όταν ο Δήμος μας έχει ερασιτέχνες δημιουργούς που έχουν ανάγκες για προβολή και εθελοντική δημιουργία.
Ο Δήμος μας έχει ανάγκη από ένα ερασιτεχνικό studio παραγωγής και δημιουργίας CD από τα ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα του Δήμου μας, ένα χώρο Θεάτρου, χώρους σύγχρονου χορού, χώρο ψηφιακής φωτογραφίας χώρο επεξεργασίας ψηφιακού βίντεο και όχι κατανάλωση μεγάλης εμβέλειας καλλιτεχνών για το “Θεαθήναι” όπως και ευκαιριακών γιορτών με την συμβολή της Νομαρχίας και των όμορων Δήμων.
Δεν γνωρίζω τα κριτήρια επιλογής, των κατά τα άλλα αξιόλογων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγ. Αθανασίου, θα πρέπει κατ' εμέ όμως το όργανο αυτό να απαρτίζεται από τους Προέδρους των Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων του Δήμου, ή κάποιον από τα εκλεγμένα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, έναν έως τρεις Δημοτικούς Συμβούλους, ο Πρόεδρος του οργάνου αυτού να εκλέγεται από το Διοικητικό του Συμβούλιο και όχι διορισμένο από τον Δήμαρχο. Ο ρόλος του πρέπει να είναι συμβουλευτικός προς το Δημοτικό Συμβούλιο και οργανωτικός προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, αν θέλετε Κύριοι Διοικούντες να έρχεται απτά αποτελέσματα στον Πολιτισμό.
Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο που στο προεκλογικό του πρόγραμμα πρόσθεσε την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του “Συλλόγου Φίλων Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων” όταν αυτή μας ζητήθηκε, την Δημιουργία ενός Ανοικτού Θεάτρου (στα πρότυπα των αρχαίων θεάτρων) που θα βοηθήσει στην δημιουργία θερινών εκδηλώσεων στον Δήμο μας. Κύριε Δήμαρχε ελπίζουμε να φανείτε αντάξιος των προσδοκιών των πολιτών του Δήμου μας και να μην είναι και αυτή μια προεκλογική ανεκπλήρωτη υπόσχεση που πολλές ακούμε από πολιτικούς. Σας έμειναν ακόμη 3 περίπου μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας σας, ελπίζουμε να μην το ξεχάσετε.


Απόστολος Στεργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου