Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Πανελλήνια ημέρα προσφύγων

   Η 5η Απριλίου καθιερώθηκε ως "Πανελλήνια ημέρα προσφύγων" από το 1992.
   Για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία η ημέρα αυτή, εφόσον η προσφυγιά και οι εθνικές εκκαθαρίσεις αποτελούν τη βάση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Από το 1922 έως το 1925 ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες πρόσφυγες -όσοι επέζησαν από τις εθνικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποίησε ο τούρκικος εθνικισμός- από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη ήρθαν πρόσφυγες στον ελεύθερο βαλκανικό νότο.

   H Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του κόσμου με τόσο μεγάλο ποσοστό προσφύγων και ο δήμος μας, ο Δήμος Χαλκηδόνος, όπου και το όνομά του παραπέμπει στις αλησμόνητες πατρίδες, αποτελείται από ενενήντα και πλέον της εκατό από απόγονους προσφύγων της Σμύρνης από το ‘22 ανταλλάξιμων προσφύγων με την Συνθήκη της Λοζάνης από το 1924 από Μικρά Ασία, Πόντο, Ανατολική Θράκη, Βόρεια Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία, Καππαδοκία και όπου ζούσε η ρωμιοσύνη και εξαναγκάστηκε σε διωγμό.

   Ο Δήμος μας οφείλει λόγω και της καθολικότητας των κατοίκων του από απόγονους προσφύγων να ιδρύσει ένα Μουσείο Προσφυγικού Πολιτισμού που θα διαφυλάξει και εκθέσει όλα τα αρχεία. Φωτογραφίες, τεκμήρια ενός πολιτισμού που αν δεν πάρει την πρωτοβουλία τις επόμενες γενιές θα χαθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου