Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Αξιός ως πόλος ανάπτυξης του Δήμου μας.


   Έχουμε το μοναδικό προνόμιο ως Νέος Δήμος Χαλκηδόνας, να διέρχονται στο κέντρο του Δήμου 20 και πλέον χιλιόμετρα από τα 76 συνολικά χιλιόμετρα σε Ελληνικό έδαφος του ποταμού Αξιού.
Στους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν Άξιος ή Αξειός και Ναξειός. Η λέξη Αξιός έχει μακεδονική ρίζα από το αξός που σημαίνει δάσος ή ύλη και πραγματικά οι όχθες του Αξιού είναι δασώδεις, σχηματίζονται παρόχθια δάση με λεύκες, οξιές και πλατάνια μοναδικής ομορφιάς, που βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πτηνών και ζώων, μοναδικά στην Ελλάδα.
Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικοί πληθυσμοί υδρόβιων πτηνών όπως ερωδιοί, χαλκόκοτες, νεροχελίδονα, γαλιάντρες, λύκους, τσακάλια, αγριόγατες, βίδρες, άγρια άλογα, αγριογούρουνα κ.α. Μαζί με τα είδη που καταφθάνουν την εποχή της μετανάστευσης ξεπερνάνε τα 200. Μεταξύ των ειδών αυτών υπάρχουν και αρπακτικά όπως ο θαλασσαετός.
Μια εξαιρετική παρουσία στον χώρο, μια καταγραφή της χλωρίδας και πανίδας του υγροβιότοπου, κάνει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, που η ευθύνη διαχείρισης φθάνει μέχρι τα φράγματα του Αξιού στην Γέφυρα και Ελεούσα.
Στην δεινή οικονομική κρίση που βρίσκεται η πατρίδα μας, και στην κατακόρυφη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, θα πρέπει η πολιτεία και οι πολίτες να στραφούν στην ήπια εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, που για την περιοχή μας είναι το ποτάμι μας. Στην μοναδική αυτή φυσική ομορφιά μπορεί να αναπτυχθούν μορφές αγροτουρισμού που επιτρέπονται από τις διεθνείς συνθήκες Ramsar και Natura.
Στην εποχή της μαζικής παραγωγής τουριστικών υπηρεσιών και της τυποποιημένης συμπεριφοράς, όλο και περισσότερο καθίσταται αναγκαία από πολλούς η πνευματική και ψυχική ξεκούραση, μακριά από τα κοσμοπολίτικα τουριστικά κέντρα, τα ψεύτικα χαμόγελα και την τυποποιημένη συμπεριφορά και τα τουριστικά προϊόντα αμφίβολης ποιότητας.
Με τον αγροτουρισμό ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει εμπειρίες που δεν έχει την ευκαιρία να γνωρίσει στην πόλη, σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που έχει συνηθίσει να ζει, να ανταλλάξει ιδέες και σκέψεις με την οικογένεια που τον φιλοξενεί και με τον τρόπο αυτό να νιώθει οικείος, να γίνει «ένα» με την αγροτική οικογένεια, να συμμετέχει στη ζωή και στα προβλήματά της.
Αυτό που προσπαθεί να καταφέρει ο αγροτουρισμός, είναι να δώσει έμφαση στη μικρή μονάδα οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής, με την ανάπτυξη των λεγόμενων συναφών δραστηριοτήτων, που δεν περιορίζονται μόνο στην ενοικίαση κάποιων καταλυμάτων, ενώ μέσα από αυτές τις δραστηριότητες πραγματοποιείται η αναβίωση παραδοσιακών πολιτιστικών εθίμων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι η όποια παρέμβαση στο χώρο γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό παραδοσιακό περίγυρο του τόπου.
Στον αγροτουρισμό, η ανάπτυξη επιχειρηματικών παραγωγικών πρωτοβουλιών ανήκει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στον τοπικό πληθυσμό. Ο απλός κάτοικος του χωριού, μπορούν να έχουν επιχειρηματικές ικανότητες σε λανθάνουσα κατάσταση και απλά να μην τους είχε δοθεί η ευκαιρία μέχρι τώρα να τις αξιοποιήσουν. Με τον αγροτουρισμό μπορεί να επιτευχθεί η αφύπνιση αυτής της εν δυνάμει επιχειρηματικότητας.
Ο αγροτουρισμός είναι μια μορφή δευτερεύουσας απασχόλησης που μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε πολλούς αγρότες. Ο αγροτουρισμός ορίζεται ως ένας συνδυασμός των φυσικών πόρων και προϊόντων των αγροτικών δραστηριοτήτων με μια τουριστική δραστηριότητα. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα από αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες που εκτείνονται από παροχή φιλοξενίας ύπνου και πρωινού (παραδοσιακής μορφής παρασκευασμένο από τοπικά προϊόντα), μέχρι συμμετοχή των επισκεπτών σε εκδηλώσεις, εκδρομές, ή και εναλλακτικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη φύση, το περιβάλλον, την αγροτική ζωή κ.λ.π.
Η μοναδικής ποιότητας προϊόντα της περιοχής μας όπως τα καρπούζια του Καστανά, Ακροποτάμου, Προχώματος, τα εκλεκτής ποιότητας κρασιά (συμβατικά και βιολογικά) της Μεσήμβριας, Αγχιάλου, Γέφυρας, τα τσίπουρα, η εκτροφή νεροβούβαλων στον Ακροπόταμο και πολλά άλλα θα μπορούν να αποτελέσουν προϊόντα αγροτουριστικής ανάπτυξης.
Παράλληλα η καλλίτερη προβολή των παραδοσιακών γιορτών κρασιού και καρπουζιού μπορούν να προσελκύσουν επιχειρησιακό ενδιαφέρον για Αγροτουρισμό.

Δειλά βήματα έγιναν στο παρελθόν από Δήμους και Κοινότητες, όπως της Γέφυρας και των Κουφαλίων, για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής, μα εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, χωρίς να υπάρχει συνέχεια.

Μια καλή συνεργασία της Πολιτείας, του Δήμου, Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αγροτικών Ενώσεων, επενδυτών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος, Πολιτιστικών Φορέων και του Φορέα  Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, θα δώσει περισσότερες προτάσεις Ανάπτυξης της περιοχής μας και τόνωσης του Αγροτικού εισοδήματος, που τόσο ανάγκη έχουν οι Αγρότες μας.


 Απόστολος Στεργιάδης


Πηγές:   Οι φωτογραφίες είναι του φίλου Συνδημότη Ευσταθιάδη Παναγιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου